Reportáž ze stáže ve sklárnách AJETO v rámci Stanislav Libenský Award 2012

12.06.2013 18:28

Ve dnech 15. – 19. 4. 2013 proběhla týdenní stáž ve sklárně Ajeto v Novém Boru a Lindavě.

Týdenní stáž, kterou jsem získala v rámci Ceny Stanislav Libenský Award 2012, probíhala v samotném centru sklářského světa – v Novém Boru. Přístup jsem samozřejmě měla nejen do sklářské hutě v Novém Boru, ale i do hutě v Lindavě, do které jsem každé ráno cestovala s majitelem sklárny, panem Novotným. Pokud nepočítám samotnou práci na huti, byly cesty s panem Novotným jednou z nejzajímavějších částí dne, patřilo k nim totiž vyprávění historek, vtipů a zajímavostí ze sklářského světa a krmení kapříků v rybníčku u huti v Lindavě. Rodinná atmosféra celé sklárny jen dodává na síle pocitu, že někam patříte, nejste jen na návštěvě a víte, že kdykoli se sem později vrátíte, nebudou po vás házet píšťaly.

Dopolední čas trávený mezi huťáky byl dalším zábavným prvkem celé stáže. Jak jsem se dozvěděla od samotných mistrů, je to tam jako na vojně, a když přijde nějaká pěkná holka, mohou se přetrhnout. Ačkoli bylo o zábavu postaráno, hodně jsem se přiučila něco z huťského slovníku, technologie, co je a není možné vyrobit, a ačkoli mé věci byly těžko vyrobitelné, vzniklo pár pěkných kousků. Zlaté ručičky mistrů kalíškářů vyrobily sérii křišťálových skleniček, na huti v Lindavě zase dvě silnostěnné přejímané vázy, nebránily se ani drobnějším experimentům. Večerní práce na malé huti v Novém Boru přinášela výsledky v drobnějších realizacích, a především již zmíněných experimentů, kterých nebylo málo.

Nesmím opomenout zmínit večerní přednášky, workshopy a další akce, o které v Novém Boru, a konkrétně v Ajetu, není nouze.

Odjížděla jsem ze stáže plná dojmů a pocitů, obohacená o nespočet zkušeností, zejména s technologiemi hutního zpracování skla, nové kontakty a samozřejmě bedny autorského skla.

A na závěr něco z jiného soudku. Pokud by snad někdo měl pocit, že z vedra a práce na huti, workshopů a všeho, čeho se zúčastníte, shodíte pár kilo, tuto představu Vám zaručeně naruší restaurace propojená s hutí skleněnou stěnou, za kterou je možné neustále sledovat umění sklářských mistrů.

 

Autorka: Zuzana Kubelková

www.prazskagalerie.cz/