Cena Ludwiga Mosera 2012

03.10.2012 18:20

 

V tomto roce proběhl druhý ročník soutěže pro studenty sklářských oborů pořádaná společností Moser a.s.

 

„Cena Ludwiga Mosera“ podporuje získávání praktických zkušeností a samostatnou tvorbu mladých sklářských návrhářů. Pro vítěze soutěže je připravena finanční odměna 10 tisíc korun a stáž ve sklárně Moser spojená se vzorováním na huti a konzultacemi se sklářskými odborníky.

Vítěznou „Cenu Ludwiga Mosera 2012“ v kategorii vysokých škol získal návrh dekorativních broušených váz „Towers“ autoraTadeáše Podrackého z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a zvláštní ocenění získala studentka Zuzana Kubelkováz Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem za návrh dekorativních vrstvených váz. V kategorii středních škol letos cena udělena nebyla.

Výsledky byly slavnostně vyhlášeny 3. 10. V rámci přehlídky Designblok. Zaslouženou pozornost vzbudila kolekce křišťálových mís, které byly ve sklárně vyrobeny podle loňského vítězného návrhu autorky Světlany Svatošové, absolventky Střední průmyslové a vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru. Pro svou invenci a nároky na kvalitní uměleckořemeslné zpracování byl návrh mladé designérky ve sklárně realizován a byl zařazen do výrobního programu.

Doufejme, že cena Ludwiga Mosera bude i v budoucnu inspirovat mladé adepty designérské profese a prohloubí jejich zájem o spolupráci s renomovaným výrobcem, který nabízí důkladné seznámení se svým technologickým zázemím všem autorům soutěžních návrhů a těm úspěšným i další profesní uplatnění. Sklárna Moser tak dále rozvíjí tradici podpory tvorby mladých návrhářů a spolupráce se sklářskými školami a my všichni se můžeme těšit na jejich další díla, která přinesou českému sklářskému designu nové impulsy.

 

 
Návrhy dekorativních broušených váz „Towers“ autora Tadeáše Podrackého
Zvláštní ocenění získala Zuzana Kubelková